Gadget-urile îndrăgostiţilor

Când ne îndrăgostim sau trăim o mare iubire simţim nevoia să ne legăm prin jurăminte, să rostim vorbe mari şi să ne exteriorizăm trăirile prin gesturi simbolice, cum ar fi acela de a  lega un lacăt cu numele noastre pe unul din faimoasele poduri pariziene. O dată pentru totdeauna.  Lacătul devine  în imaginarul iubirii,  un gadget indispensabil. El semnifică fuziunea totală, cufundarea în celălalt, înrobirea dulce şi de bună-voie.

Numai că, după ce pasiunea se domoleşte, iar cuplul amorezat intră într-o altă fază a relaţiei (una domesticită de rutină), lacătul devine reversul a tot ceea ce a însemnat înainte. Unul din parteneri se poate simţi prins în cursa relaţiei şi sufocat, caută să-şi redobândească libertatea pierdută. Celălalt se poate agăţa cu disperare de el pentru a nu-l pierde, stingând astfel ultima licărire de pasiune. Uneori se ajunge la divorţ sau separare.

Iubirile fericite şi trainice sunt din ce în ce mai rare. Personal, cred că o doză de libertate în  relaţia de cuplu (conjugală) contribuie la sănătatea ei pe termen lung.

Mai sunt şi alte câteva ingrediente ale unei iubiri fericite, dar îl las pe Andrei Pleşu să ni le amintească:

„Iubirea adevărată e creatoare, mobilizatoare, restauratoare. E tonică, simplă, vitală. Amărăciunile, infernul geloziei, suspiciunile mărunte, spaima de viitor şi tot alaiul de indispoziţii cotidiene care confiscă uneori, inflaţionar, viaţa cuplului sunt preliminarii şi semne ale ratării. Iubirea fericită este, dimpotrivă, un corelativ al reuşitei umane, o binecuvântare care îmbogăţeşte şi înfrumuseţează inventarul destinului pământesc. Fericirea se multiplică atunci când e atentă la fericirea partenerului, iar fericirea cuplului aşază asupra întregii comunităţi un cer mai curat şi mai hrănitor. „

(Despre frumuseţea uitată a vieţii, Humanitas, Bucureşti, 2011,  p. 63)

N.B. Dacă ar fi să mai aduc vreo modificare acestui articol aş spune, cu mai mult realism acum şi mai puţin idealism, că nu există dragoste trainică în absenţa unui legământ. Ne convine sau nu, vom ajunge la o vârstă a iubirii când doar Promisiunea ne va mai ţine împreună. Şi, paradoxal, amintindu-ne în faţa Cui am rostit-o,  vom preţui mai mult loialitatea decât pasiunea.

Anunțuri

One response to “Gadget-urile îndrăgostiţilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: